NOUTATI DIN LUMEA ARTEI DE LA GALATECA

Trei artisti internationali expun in premiera in Romania Inside/Out 15 octombrie – 16 noiembrie

Duminica, 20 octombrie, va avea loc la Galateca, in prezenta artistilor, la orele 19:00, vernisajul expozitiei Inside / Out (alb - negru) semnata de Roberto Coda Zabetta ( Italia ), Predrag Popara ( Serbia ) si Alessio Maximilian Schroder (Italia). Cei trei artisti expun din 15 octombrie pentru prima oara in Romania, iar o parte din operele lor de arta sunt prezentate in premiera absoluta. Expozitia Inside / Out (alb-negru) este, de fapt, o continuare a colaborarii lor incepute anul trecut, cu expozitia ЦРНО I БЕЛО / NERO I BIANCO, intr-un spatiu de arta contemporana din centrul Belgradului.

Expozitia reuneste trei stiluri diferite pictura pe ulei, fotografie si instalatie de desene, schite si fotografie. Proiectul se configureaza sub forma unui dialog figurativ comun, cei trei artisti incercand sa raspunda la intrebari legate de omul contemporan al zilelor noastre, care exista intr-o societate ce nu reuseste sa armonizeze drepturile sociale cu cele spirituale, precum si cu cele ale minoritatilor care privesc societatea de foarte multe ori de la periferie.

Astfel Roberto Coda Zabetta ilustreaza propria intelegere cu privire la relatia profunda dintre munca sa si mediul in care se desfasoara, intr-o instalatie compusa din desene, schite si corespondente personale realizate intr-un stil expresiv si gestualist. Realizate in tehnica ulei pe panouri PVC, desenele lui Predrag Popara sugereaza ca necesitatea omului contemporan si aspiratia sa de a inlocui propria goliciune spirituala cu noile realizari tehnologice, ar trebui chestionata mult mai profund deoarece tinde sa dezumanizeze esenta fiintei sale. Alessio Maximilian Schroder prezinta seria 'Exposed', rezultat al cercetarii sale fotografice despre caracterul liminal al corpului. Punctul de plecare in acest proiect este experienta mortii clinice: a fi atat de aproape, la limita dintre viata si moarte, creaza perceptia ca organismul este, in cel mai propriu mod, un prag intre interior si exterior, intre propriu și strain, intre viata si moarte.

Intrare libera.

Vlad Tenu in Camera Artistilor
Instalatii despre auto-organizarea materiei

Dupa ce a expus in cadrul festivalului EBienale in foaierele Ateneului Roman si Salii Palatului, cele doua lucrari modulare 'Minimal Complexity' ce imbina matematica, arhitectura, arta si natura vor fi gazduite la NeoGalateca, in Camera Artistilor, alaturi de alti artisti romani.

Lucrarile sale fac parte dintr-o serie de proiecte ce alatura o colecție de prototipuri nascute in urma unor cercetari holistice in jurul genezei formei si spatiului.

Procesul creativ in demersul lui Vlad Tenu implica o simbioza intre arta si stiința si utilizeaza concepte precum auto-organizarea materiei, conservarea energiei sau complexitate minimala. Analogia cu comportamentul molecular al bulelor de sapun, de exemplu, ne indica metoda de cercetare, care implica algoritmi inspirați din natura si notiuni de geometrie analitica. Aceste procese de proiectare exploreaza noi calitati spatiale si volumetrice prin forme generate de suprafete continue cu texturi topologice variate. Prototipurile generate pot avea diverse aplicatii practice in arhitectura, design de produs sau de moda.

Vlad Tenu este un arhitect de origine romana stabilit la Londra. Cercetarile sale se axeaza pe integrarea stiintei si tehnologiei in procesul de proiectare, ce implica metode de generare de calcul, tehnici digitale de fabricatie si design interactiv. Proiectul sau, "Complexitate minimala" – castigator al Concursului REPEAT Tex-Fab 2010, a fost expus in anul 2012 in cadrul evenimentelor de amploare internaționala: London Festival of Architecture si London Design Festival. Ca arhitect, recunoscut atat in Romania cat si in Marea Britanie, experiența sa profesionala acopera o gama larga de proiecte și concursuri. In prezent lucreaza la AHMM, iar anterior a lucrat la Surface Architects, companii cu sediul in Londra, premiate pentru practica in design.

Alaturi de activitatea sa profesionala, Vlad este implicat in domeniul academic la Bartlett ca asistent universitar pentru modulele "Tehnologii Incorporate și Integrate" și "Programare Morfogenetica", fiind si supervizor de disertatii in cadrul programului de masterat Arhitectura Adaptiva & Calcul.

Un nou designer la NeoGalateca: Adelina Ivan

A cucerit audienta prin liniile minimaliste si arhitecturale la MERCEDES Fashion Week Berlin. Este o prezenta constanta la Paris , dar si la New York. Colectiile ei se regasesc in magazine de nisa sau concept store-uri alaturi de nume importante din moda internationala. Anul acesta Vogue Italia a prezentat la rubrica tendinte hainele ei.

Din aceasta toamna, Adelina Ivan este prezenta in Gallery Shop-ul NeoGalateca alaturi de nume precum Murmur, Victoria Zidaru sau Mihaela Cretescu.

Adelina Ivan este pasionata de geometria formelor, lucru ce transpare si in colectiile ei cu linii pure, minimaliste, materiale cu texturi futuriste, intr-o relaxata declinare de alb si negru.Colectiile Adelinei Ivan sunt armonioase si conceptuale, dar in acelasi timp simple si naturale.

Adelina Ivan Showroom
Adress: 10 Intrarea Bogdanitei, Bucharest, Romania
Tel: +40744372220

www.adelinaivan.com
www.facebook.com/AdelinaIvanOfficial

Strada de C'Arte

Galateca a participat intre 21 si 28 septembrie la Strada de C'Arte, cel mai mare festival bucurestean de carte in aer liber organizat de Biblioteca Centrala Universitara, dedicat celor pasionati de cultura. Au fost 8 zile in care vizitatorii s-au bucurat de lansari de carte, muzica, filme, ateliere creative, seri de teatru si expozitii. Alaturi de prestigioase edituri, Galateca a pregatit pentru pasionatii de literatura o selectie de carti bibliofile ale editurii britanice Henwood Library precum Body &Soul, Robert Frank sau extrem de rara Beastly Baby.

Fondatorul editurii, artistul Simon Henwood a selectat in exclusivitate pentru publicul romanesc o serie de 10 titluri rare, achizitionate din faimoase librarii din Anglia si care au fost prezentate in premiera in timpul acestui festival, NeoGalateca fiind primul avanpost international al editurii. Pe langa standul NeoGalateca, expozitia « Come to Crash »a fost un alt punct de atractie al festivalului. O instalatie de sunet semnata de artistul romano-norvegian Timon Botez ce pornea de la ideea ca obiectele, prin greutatea si forma lor, au un sunet inerent si care a facut parte din bienala de arta contemporana asociata Festivalului Enescu, Galateca fiind galerie partenera EBienale.
Galateca a participat in premiera la acest inedit festival de carte.

Picks from the world

Frieze Art Fair - Londra

Pier Paolo Calzolari – Another - Galeria Kamel Mennour

Vasily Kandinsky - From Blauer Reiter to the Bauhaus, 1910-1925 – Neue Gallery New York

General Idea's "P is for Poodle" MAI 36 GALERIE, Zürich

Bienala 2013 - Istanbul