NOUTATI DIN LUMEA ARTEI DE LA GALATECA

Galateca@Strada de C'Arte

Intre 20 si 28 septembrie, Strada de C'Arte, cel mai mare festival bucurestean de carte in aer liber organizat de Biblioteca Centrala Universitara si Fundatia Carol I, va polariza atentia celor pasionati de cultura cu carti, muzica, filme, ateliere creative, seri de teatru si expozitii. Galateca va participa in premiera la aceasta efervescenta manifestare, fiind singura galerie de arta contemporana prezenta in festival, cu expozitia « Come to Crash » si cartile bibliofile ale editurii Henwood Library. Pentru ca nu putea lipsi de pe Strada de C'Arte, Galateca se pregateste sa isi primeasca vizitatorii si in standul amenajat pe strada Boteanu.

In cadrul festivalului cei prezenti se vor putea bucura de inedita instalatie de sunet semnata de artistul romano-norvegian Timon Botez ce porneste de la ideea ca obiectele, prin greutatea si forma lor, au un sunet inerent. Acest proiect se desfasoara in cadrul bienalei de arta contemporana asociata Festivalului Enescu, Galateca fiind galerie partenera Ebienale. NeoGalateca isi da intalnire cu pasionatii de literatura atat in Gallery Shop, cat si pe strada Boteanu alaturi de edituri de prestigiu cu o selectie de carti bibliofile ale editurii britanice Henwood Library, precum Body &Soul, Robert Frank sau extrem de rara Beastly Baby. Fondatorul editurii, artistul Simon Henwood a selectat in exclusivitate pentru publicul romanesc o serie de 10 titluri rare, achizitionate din faimoase librarii din Anglia ce vor fi prezentate in premiera in timpul acestui festival, NeoGalateca fiind primul avanpost international al editurii.

Timp de 8 zile festivalul Strada de C'Arte transforma str. Boteanu si BCUB intr-un spatiu cultural foarte viu in care vor avea loc lansari de carte ale celor mai importante edituri si librarii, recitaluri de poezie, concerte live de blues si jazz, proiectii cinematografice romanesti si seri de teatru. Si cei mici vor putea lua parte la ateliere si evenimente culturale si artistice, sub indrumarea artistilor si voluntarilor care ii asteapta pe Strada Copiilor. Accesul la toate activitatile este gratuit, iar programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.stradadecarte.ro

www.stradadecarte.ro pagina de Facebook BibliotecaCentralaUniversitaraCarolI
Strada de C'Arte pe Twitter @StradadeC_Arte.

Ajuns la prabusire. Un contact strident cu Timon Botez (1-28 Septembrie)

'Am pus accentul pe legatura dintre forma si sunet, dat fiind ca fiecare obiect trimite la un anumit sunet, fie ca il produce, fie ca are o forma care ne duce cu gandul la un anumit tip de sunet. Daca iei un obiect si exerciti forta asupra lui, fie ca il spargi sau il proiectezi in aer, genereaza un sunet. Astfel, devine firesc de ce un astfel de sunet este strident. Forta aplicata asupra formei releva "vocea" acelui obiect' ne dezvaluie Timon Botez.

Lucrarea este o instalatie de sunet contextuala si efemera semnata de artistul romano-norvegian Timon Botez ce va fi expusa la Galateca pentru numai 28 de zile. Proiectul combina noile tehnologii digitale cu o serie de structuri din lemn intr-un aranjament vizual si senzorial ce duce cu gandul la o orchestra virtuala.

Timon ne impartaseste mai multe detalii: 'Sunetele sunt realizate cu ajutorul unor oscilatoare sintetice, care produc sunete statice şi care pot fi apoi modulate, ceea ce fac eu pe calculator. Dupa-aceea, inregistrez doar bucati mici de sunet, care sunt puse in succesiuni diferite, astfel incat nu vom auzi niciodata o structura care sa se repete. Ceea ce auzim in galerie sunt sunete care iau nastere in timp real'.

'O SA SE PRABUSEASCA / COME TO CRASH' este a treia instalatie-orchestra de mari dimensiuni a artistului Timon Botez. Instalatia sa anterioara "Argument Infinit" a fost expus in 2012 in orasul industrial si falimentar Detroit din SUA, in timp ce "LYDUR" a fost gazduita de Centrul Norvegian pentru Design si Arhitectura din Oslo, Norvegia in 2010. Botez locuieste si lucreaza din 2013 in Oslo dupa ce a studiat si lucrat timp de16 ani cumulat in Londra, Boston si New York.

Multe din lucrarile Timon Botez explora simfonia sunetului capturat in formele din lemn care actioneaza ca niste interpreti. Fiecare constructie sculpturala are personalitatea sa in functie de frecventa si de spatiul expozitional. Transpunerea senzatiei in forma si textura este o provocare pe care Timon o abordeaza cu fiecare instalatie.

Cu aceasta manifestare realizata in parteneriat cu Festivalul International George Enescu si cu Festivalul de Arta EBienale, Galateca continua seria proiectelor dedicate artei contemporane, promovand limbaje artististice inedite si facilitand intalnirea publicului cu diverse forme de arta

Aparitii in presa:
allhollow.com/come-to-crash-a-strident-encounter-with-timon-botez adevarul.ro/news/festivalul-george-enescu/interviu-timon-botez-treia-instalatie-orchestra www.observatorcultural.ro/ARTE-VIZUALE-IN-FESTIVALUL-ENESCU.-Timon-Botez-Come-to-Crash-la-Galeria-Galateca www.forbes.ro/Come-to-crash-la-galateca-instalatie-de-arta-si-sunet-semnata-de-artistul-romano-norvegian-timon-botez www.modernism.ro/2013/08/30/come-to-crash-a-strident-encounter-with-timon-botez-galeria-de-arta-contemporana-si-design-galateca-bucuresti www.cariereonline.ro/articol/instalatie-de-arta-si-sunet-la-galateca-timon-botez www.vice.com/ro/read/sculptura-in-sunet inhalemag.com/ebienale-bucharest

Povestea unei colectii. 12 rochii unicat.

Pe 28 august Galateca a lansat inca un proiect inedit, o colectie de 12 rochii pictate, semnate de Mihaela Cretescu si Elena Copuzeanu. 12 rochii in stiluri diferite, pictate manual, fiecare purtand desenul original al unui personaj masculin in viziunea binecunoscuta a artistei Elena Copuzeanu, au fost vedetele prezentarii de moda "Barbatul cazut in femeie", un performance seducator și incitant. Un barbat-vesmant care invaluie femeia, o iubeste si o protejeaza.

Colectia capsula realizata pentru NeoGalateca este un experiment in care un artist schimba suportul desenului si trece de la suprafata imaculata a hartiei, spatiu care prezinta o cvasisiguranta in spiritual clasic al desfasurarii unei imagini vizuale, la spatial sofisticat, pretentios si imprevizibil al vesmantului. Creatia vestimentara a Mihaelei Cretescu mereu surprinzatoare, senzitiva prin materialitate si senzuala prin volumetrii neasteptate devine suportul ideal pentru desenul Elenei Copuzeanu, o constructive impetuoasa, ludica, nonconformista.
credit foto: Dan Andrei

Camera artistilor

Mircea Roman, Adrian Ilfoveanu, Aurel Tar si Mihai Zgondoiu, patru artisti romani contemporani, patru stiluri diferite, intr-un superb dialog la Galateca. Astfel, personajele lui Mircea Roman, singurul roman care a obtinut Marele Premiu la Trienala de la Osaka ,« ce vin parca din afara timpului istoric cunoscut, fara a pastra nici o evidenta a apartenentei la vreun alt timp »(Mircea Plamadeala) se alatura pasarilor magice, extrem de expresive ale lui Adrian Ilfoveanu, un artist de mare intensitate, independent, ce s-a impus in ultimii 20 de ani, prin stilul sau unic.

La pol opus se afla Aurel Tar si Mihai Zgondoiu, doi tineri artisti ce abordeaza latura hiperrealista si exploreaza temele civilizatiei moderne. Astfel Aurel Tar , un artist vizual post – pop este « interesat in combinarea subtila a aspectelor culturale ale globalizarii », iar Mihai Zgondoiu, plurivalent, deseori autoreferential, redefineste termenii imagisticii in arta contemporana romaneasca.

Camera artistilor se doreste a fi un proiect de arta contemporana si design in evolutie ce isi propune sa devina o platforma de promovare a vocilor coerente si relevante din arta romaneasca contemporana. Galateca se adreseaza atat colectionarilor si pasionatilor de arta, cat si celor ce isi doresc sa cunoasca principalele curente in arta contemporana romaneasca.

Remember

Daca iti plac obiectele de design si esti pasionat de culori, atunci produsele companiei germane Remember se vor potrivi perfect stilului tau de viata. Fie ca este vorba de mici cadouri, gadgeturi, jocuri, calendare, vesela, obiecte de decor sau papetarie designul unic, modelele inovative si culorile puternice te vor incanta. Aceasta marca foarte creativa a reusit sa obtina recunoastere internationala prin numeroase premii prestigioase, de la IF Award la Red Dot Design Award.

Pe langa carcasele viu colorate pentru telefonul mobil sau iPad, gadgeturi, ceramica, tot felul de jocuri, Remember exceleaza prin produse ce te surprind prin creativitate. Astfel taburetul din carton conceput de Stefanie Keppler si Ingo Fremer este atat de ingenios si simplu, se asambleaza in cateva minute, are desene viu colorate ce inveselesc orice spatiu, poate fi folosit si ca masuta de cafea sau noptiera, iar cand ai nevoie de mai mult spatiu poate fi strans si depozitat in cateva secunde. La randul lor veiozele CubeLights pot fi un obiect de arta desavarsit, designul colorat putand fi vizibil perfect ziua datorita iluminarii cu leduri. Grafica inspirata a marcii Remember se transforma intr-un incantator tablou cu ajutorul sistemelor BiBoxes. Fie ca este vorba de noi obiecte de design sau de cele uzuale, Remember transforma orice produs in ceva foarte special. Noua colectie de la Remember o puteti descoperi acum si la NeoGalateca