NOUTATI DIN LUMEA ARTEI DE LA GALATECA

COME TO CRASH. A strident encounter with Timon Botez

Daca este septembrie, este timpul pentru Festivalul Enescu si EBienale, bienala internationala de arta contemporana asociata manifestarii. Galateca nu putea lipsi dintre galeriile de arta partenere care gazduiesc proiecte inedite desfasurate in aceasta, perioada. 'COME TO CRASH. A strident encounter with Timon Botez' / 'AJUNS LA PRABUSIRE. Un contact strident cu Timon Botez' este o instalatie de arta si sunet care va fi prezentata la Galateca incepand cu 1 septembrie ca parte a festivalului.

Lucrarea este o instalatie de sunet contextuala si efemera semnata de artistul romano-norvegian Timon Botez ce porneste de la ideea ca obiectele, prin greutatea si forma lor, au un sunet inerent. "Cand un obiect este proiectat in aer, valul de energie care colapseaza in spatele acestuia genereaza un vid. Aceasta scurta cavitate produce un sunet, oferindu-i obiectului o voce" ne impartaseste Timon Botez. Proiectul combina noile tehnologii digitale cu o serie de structuri din lemn intr-un aranjament vizual si senzorial ce duce cu gandul la o orchestra virtuala.

'AJUNS LA PRABUSIRE' este a treia instalatie-orchestra de mari dimensiuni a artistului Timon Botez. Instalatia sa anterioara "Argument Infinit" a fost expus in 2012 in orasul industrial si falimentar Detroit din SUA, in timp ce "LYDUR" a fost gazduita de Centrul Norvegian de Design si Arhitectura din Oslo, Norvegia in 2010. Botez locuieste si lucreaza din 2013 in Oslo dupa ce a studiat si lucrat timp de16 ani cumulat in Londra, Boston si New York.

Pe langa instalatia de arta a lui Timon Botez de la Galateca, in 2013 EBienale se extinde in afara spatiului Salii Palatului, pregatind publicului noi provocari prin experimente - instalatie si light-design, atat in aer liber cat si in galeriile de arta partenere.

Iubire persana

Miercuri 21 august, orele 20:00, va invitam la ultimul eveniment inspirat de expozitia "Maiastra - Povestea nespusa a iei", deschizand totodata serile de teatru la Galateca. "Iubire persana", spectacolul care inchide expozitia noastra, poate surprinde la prima vedere. Cu un scenariu scris de actrita Rodica Mandache, dupa o idee de Vincent Paronnaud si Marjane Satrapi, seara persana aduce laolalta trei actori romani si un muzician iranian.

Sunt patru tineri care, intr-o regie marca Rodica Mandache, ne vor revela cat de aproape suntem unii de altii si acest lucru se intampla pentru ca avem un cod simbolic comun prezent in cultura straveche a tarilor noastre, o cultura solara, tributara Mithraismului. Semnele cusute pe ia romaneasca se regasesc pe covorul persan si impreuna spun povestea inceputului lumii, calendarul popular al romanilor interfereaza misterios si definitiv cu cel persan, colindele noastre precrestine au teme mithraice precum "vanatoarea leului" sau motivul "fiului nascut din piatra". Monumentele si inscriptiile mithraice descoperite pe teritoriul vechii Dacii, in jur de 300, sunt mai numeroase decat cele din Asia Mica.

Asadar, miercuri, 21 august, veti simti, prin cuvantul rostit, atingerea aripilor lui Farahavar, veti calatorii prin muzica, pana in indepartatul Esfahan, orasul "cat o jumatate de lume", veti trece prin Shiraz, orasul poetilor si al filozofilor, al regilor si al razboinicilor, al portocalilor si al trandafirilor, veti ajunge in Yazd, leaganul zoroastrienilor, fantasmagoricul oras galben, vegheat de Turnurile Tacerii si de poleit de soarele patimas al desertului.

Scenariul si regia - Rodica Mandache, Muzica - Amir Heidarkhodaee, Distributia: Azarel - Monica Margareta, Muşat Irane - Andreea Mihaela Tanase, Nasser Ali - Nicholas Caţianis, Amir Heidarkhodaee

Barbatul de pe rochia ta

Galeria Galateca va asteapta miercuri 28 august cu un performance seducator si incitant, lansarea colectiei capsula semnata de Mihaela Cretescu si Elena Copuzeanu. 
Evenimentul este un experiment in care un artist schimba suportul desenului si trece de la suprafata imaculata a hartiei, spatiu care prezinta o cvasisiguranta in spiritual clasic al desfasurarii unei imagini vizuale, la spatial sofisticat, pretentios si imprevizibil al vesmantului.

Creatia vestimentara a Mihaelei Cretescu mereu surprinzatoare, senzitiva prin materialitate si senzuala prin volumetrii neasteptate devine suportul ideal pentru desenul Elenei Copuzeanu, o constructive impetuoasa, ludica, nonconformista.

Colectia capsula realizata in exclusivitate pentru NeoGalateca, este formata din 12 piese unicat, fiecare purtand desenul original al unui personaj masculin in viziunea binecunoscuta a artistei Elena Copuzeanu. Un barbat-vesmant care invaluie femeia, o iubeste si o protejeaza. 12 rochii, cate una pentru fiecare luna a anului si pentru fiecare expresie cosmica a lui, Zodiacul, suma inmultirii dintre cele patru elemente (pamant, apa, aer, foc) si cele trei principia alchimice (sulf, sare, mercur), numarul lumii desavarsite.

'Maiastra – Povestea rescrisa a iei' un eveniment – concept GALATECA si DALLESGO

Joi, 1 august a avut loc prezentarea de moda "Maiastra – Povestea rescrisa a iei", un eveniment concept realizat de Galateca si Universul DallesGO. Pe catwalk au fost prezentate 26 de povesti inspirate de colectia de ii moderne si vintage aflate la NeoGalateca, Gallery Shop-ul asociat galeriei de arta contemporana Galateca.

Alice in Urbanland, Dandy, Maria Tanase sau Russian Bride au fost doar cateva teme ce au adus in contemporaneitate ia, intr-o maniera creativa si rafinata. Echipa de stilisti si Make – up Artists DallesGo, coordonati de renumitul stilist Ovidiu Buta, au reusit sa dea culoare si personalitate fiecarui personaj, integrand, din punct de vedere stilistic, ia in tinutele moderne, intr-o prezentare de moda inedita.

Evenimentul a facut parte din seria proiectelor ce au ca tema centrala expozitia "Maiastra – Povestea nespusa a iei", pana pe 25 august la Galateca, instalatia de arta ce propune o noua abordare a iei, ca element de arta, dar si simbol identitar.

"Maiastra – Povestea rescrisa a iei" este primul eveniment concept realizat in parteneriat cu Dalles Go si care s-a bucurat de un real succes la public, surprinzand prin creativitate si originalitate. In perioada urmatoare Galeria Galateca si DallesGo, cea mai creativa si interactiva platforma de cursuri after – work, urmeaza sa dezvolte un calendar comun de manifestari. Dupa "The Rest is Tomorrow" si "The Rest is Yesterday", "Maiastra – Povestea rescrisa a iei" s-a inscris in seria evenimentelor de arta, traditie, fashion si modernitate gazduite la Galateca.

Ango sau designul luminii

Britanicul Angus Hutcheson este fascinat de arhitectura si lumina. Stabilit in Bangkok el creeaza adevarate alegorii ale luminii din materiale naturale, reciclabile cu un design inovator. Fondata in 2003, compania Ango are deja in colectie peste 90 de modele de obiecte de iluminat si a cucerit numeroase premii de design.

Pentru expozitia "Dead or Alive: Nature Revisited Exhibition" Ango a realizat o piesa foarte speciala "La opt mii de mile departare de casa", formata din douasprezece mii de coconi de matase asamblati manual si care este expusa la Muzeul de Arta si Design de la New York.
Materiale naturale, ratan, dud sau coconi de matase, polimeri din materiale naturale si o tehnologie inovatoare de asamblare, aproape invizibila, dau o fluiditate si o estetica organica produselor Ango. Chrysalis, White Dreams, Nest, Snow Baby , Midnight Sky sau Formation sunt adevarate alegorii ale luminii, un sofisticat echilibru intre modernitatea formelor si textura elementele natural.