NOUTATI DIN LUMEA ARTEI DE LA GALATECA

Mircea Roman in premiera la Galateca

Ii place sa sculpteze lemnul. Este singurul artist roman care a castigat Marele Premiu la Trienala de la Osaka, un adevarat Oscar in sculptura, a obtinut bursa Delfina in UK, iar lucrarile sale se regasesc in colectiile private din intreaga lume. A expus pe strada sau pe ziduri si o vreme pe marginea Tamisei, celebrul "Om barca", o sculptura monumentala din lemn, ce a cucerit prin expresivitate, ramanand inca un an, la cererea publicului londonez.

Galateca gazduieste in premiera, incepand cu 11 iulie o selectie reprezentativa de sculpturi, acuarele si desene ale artistului Mircea Roman. "Sculpturile sale dezvaluie profunda compasiune fata de toate fiintele omenesti care sufera, victime ale societatii moderne. Culoarea aduce un plus de fior formelor umane cioplite in lemn. Ele exprima un registru larg de chin si durere si reprezinta starea grea a nenumarati oameni in aceasta lume a secolului XXI, oameni ce indura agonia inchisorii, a foametei, a lipsei de adapost, nesiguranta dezradacinarii si brutalitatile razboiului. Aceste sculpturi sunt categoric romanesti." afirma Richard DeMarco.

Pe piata tranzactiilor de arta din Romania este singurul artist contemporan licitat alaturi de Grigorescu, Tonitza, Aman si Petrascu, anul 2007 situandu-l astfel intr-un Top 10 al vanzarilor.

Mircea Roman s-a nascut la Targul Lapus in anul 1958 si a studiat sculptura la Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca. In 2007 si-a mutat atelierul la Bucuresti, dupa 14 ani petrecuti la Londra. A avut numeroase expozitii personale si de grup, a participat la nenumarate tabere de creatie si simpozioane, lucrarile sale fiind prezente in prestigioase colectii muzeale si private.

In portofoliul Galateca, Mircea Roman se va regasi alaturi de artisti precum Simon Henwood, Silviu Oravitzan, Mircea Nechita, Florin Barza sau Virgiliu Parghel.

Galateca primul avanpost international Henwood Library

Galeria Galateca este primul avanpost al editurii Henwood Library a artistului multidisciplinar Simon Henwood, ce gazduieste o selectie din picturile sale in guasa din seria 'Adolescenti', desene si colaje din seria 'Body and Soul', ce au fost expuse alaturi de picturile lui Francis Bacon, carti bibliofile si carti concept realizate in colaborare cu artistii Robert Frank, Edward Gorey, Henry Jones si Fannie Schiavoni, precum si alte obiecte in serie limitata ce pot fi gasite in exclusivitate la Galateca.

Personalitate de factura enciclopedica, Simon Henwood a inceput inca din anii '80 sa creeze nenumarate picturi, desene, a scris si ilustrat carti pentru copii, a regizat videoclipuri, a fost director de creatie pentru mai multe proiecte muzicale si cinematografice. Henwood a expus in galerii renumite ale lumii: MOMA (NYC), ICA (London), UCLA Hammer Museum (LA) si la Galerie Sophie Scheidecker (Paris) intr-o dubla expozitie semnata Simon Henwood si Francis Bacon. A colaborat cu numerosi artisti printre care Rihanna, Kanye West si cel mai recent Alicia Keys.

In ultimul an s-a concentrat pe proiectul de suflet ce ii poarta numele, in care publica carti bibliofile in colaborare cu mai multi artisti pe care ii admira si de care a fost inspirat.

Simon Henwood dezvaluie ca 'revista HL (Henwood Library) ce a fost lansata la Galateca exploreaza activitatea si lucrarile altor artisti pe care eu ii curatoriez. Fiecare expozitie va fi diferita, cu o alta structura si accentul mereu altul.'

Referitor la artisti cu care a colaborat, printre care ii mentionam pe ilustratorul si scriitorul Eduard Gorey, fotograful american Robert Frank, artistul Francis Bacon, Simon Henwood marturiseste: 'Toti sunt artisti pe care eu ii respect foarte mult si pe care am avut privilegiul sa ii cunosc indeaproape. Am invatat atat de multe de la artistii pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului. Artsitul Edward Gorey a fost unul dintre cei care m-au influentat cel mai mult in timpul studentiei. Simplul fapt de a fi avut ocazia sa il cunosc personal si sa fi petrecut cu el cateva zile este o amintire pe care nu o voi uita niciodata si care inca este foarte limpede in mintea mea, chiar si dupa aproape 18 ani.'

Obiectele de arta si cartile din cadrul avanpostului Henwood Library sunt de vanzare.

Motive etno la NeoGalateca

NeoGalateca v-a obisnuit deja cu selectiile sale originale de arta, obiecte de design si fashion. Aici poti gasi mereu tot felul de cadouri originale, colectii capsula, unicate, in ton cu cele mai noi tendinte. Expozitia "Maiastra – povestea nespusa a iei", ne-a inspirat si am pregatit o selectie inedita de ii traditionale sau noi, tricouri, bijuterii, esarfe, produse de design contemporan, mic mobilier si tot felul de cadouri cu motive traditionale.

La NeoGalateca va puteti delecta acum cu un portofoliu de marci si designeri romani de exceptie: Lana, Ciprian Vrabie, Irina Neacsu, Andra Andreescu, Maria Dermengiu, The Awesome Project, Culture Soup, Mihaela Ivana, Mandra Chic, UnaCaLuna, NoTime, Ziurel, FurgaMurga, CareCutare sau Ie Romaneasca. Alaturi de minunatele ii din perioada interbelica, veti putea regasi o selectie inedita de modele etno, mici obiecte decorative, esarfe, bijuterii, carti postale si alte produse cu un design traditional.

Si pentru ca ne plac provocarile, produsele etno ale designerilor romani sunt expuse impreuna cu obiectele de inspiratie folclorica ale marcilor italiene si nordice Pols Potten, Leitmotiv, Muuto sau Seletti. Colectiile de mobilier Bark Tree, Teak Wood sau Tam Tam si obiectele de decor No.47 sau Bush, ceramica Estetico Quotidiano, piese de mobilier Turn sau Bosque va vor incanta cu siguranta prin ingeniozitate si stil. Un dialog surprinzator intercultural. Doar la NeoGalateca poti descoperi frumusetea artei traditionale romanesti si europene.

Ii de patrimoniu la Galateca

Pana pe 25 august la Galateca puteti admira o expozitie foarte speciala si foarte aproape de sufletul romanesc, "Maiastra – povestea nespusa a iei". Ia, vesmantul traditional privit ca simbol si obiect de arta. Vernisajul din 20 iunie a dezvaluit publicului ii de patrimoniu din Muntenia, Bucovina, Banat sau Maramures, apartinand Muzeului Taranului Roman, Muzeului Bucovinei si Complexului Muzeal din Valea Hartibaciului, expuse intr-o expresiva instalatie de arta.

Un dialog viu si plin de culoare intre diferite stiluri, completat de o surprinzatoare selectie de ii oltenesti din colectia privata a lui Mircea Dinescu. O hora a sensurilor, valorilor si esentei unei traditii ce vine de undeva de peste timpuri si este amprenta noastra identitara. Fiecare piesa are o poveste tesuta cu multa pasiune. Fiecare semn este un simbol.

Fotografii de arhiva ale Reginei Maria in vesmant traditional romanesc si o serie de 200 de fotografii din perioada interbelica din colectia britanicei Beryl de Zoete, apartinand Muzeului Horniman, dau o perspectiva istorica unica expozitiei. Vizitand "Maiastra – povestea nespusa a iei" intelegi ca ia nu este un vesmant, este o stare.

Pentru a continua firul traditiei, pe 23 iunie, in Noaptea de Sanziene, o seara cu multiple semnificatii in credinta populara, Galateca a sarbatorit cu traditii si obiceiuri romanesti si un performance sugestiv, sustinut de cativa membri ai trupei Passe – Partout DP, Alexandra Neacsu, Lelia Marcu - Vladu, Daniela Niculae si Ionut Marcu.

Vizitatorii au fost intampinati cu muzica, proiectii, coronite de Sanziene si multe obiecte inspirate din arta romaneasca traditionala. A urmat apoi Noaptea Alba a Fotografiei in care peste 1500 de vizitatori au fost incantati sa descopere la Galateca o inedita expozitie de fotografii de arhiva.

Galateca, prin sirul de manifestari organizate, a reusit sa aduca in centrul atentiei arta traditionala romaneasca cu unul din simbolurile ei cele mai puternice, ia.