NOUTATI DIN LUMEA ARTEI DE LA GALATECA

Reinventarea unui simbol: 'Maiastra - Povestea nespusa a iei'

Galeria Galateca organizeaza in perioada 20 iunie – 31 august, in parteneriat cu asociatia non-profit La Blouse Roumaine, expozitia 'Maiastra - Povestea nespusa a iei' iar in Noaptea de Sanziene (23 spre 24 iunie), un eveniment cu o puternica semnificatie simbolica ce in ultimele saptamani a luat o amploare internationala - 'Ziua Universala a Iei'.

citeste mai mult

Expozitia va prezenta o selectie de ii de patrimoniu sub forma unei instalatii de arta, alaturi de faimoasele fotografii de arhiva ale Regina Maria in vesmant traditional romanesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelica din colectia britanicei Beryl de Zoete si o incursiune in imagini a iei incepand din cultura Cucuteni pana in contemporan, la colectiile vestimentare ce au facut istorie, semnate de Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier si Tom Ford.

"Ia, cămaşa de sărbătoare a femeilor, este haina noastră tradiţională, în care s-au concentrat toate simbolurile spiritului şi sufletului nostru. Ia este piesa de vestimentaţie pe care poporul nostru a dat-o lumii. Este opera de vârf creată prin contribuţia nenumăratelor generaţii de femei. Ea comportă, încifrate în ornamente, aspiraţiile de bine, de fericire şi de frumuseţe ale poporului nostru. O îmbrăcăm pentru a ne confunda cu toţi acei care au contribuit la afirmarea noastră istorică. Este marca noastră identitară, care ne etalează cu toată demnitatea în rândul popoarelor lumii" declara dr., conf. univ. Varvara Buzila. Pe fundalul expozitiei, in noaptea de 23 spre 24 iunie, Galateca intampina 'Ziua Universala a Iei' cu coronite din sanziene, muzica, happening-uri si proiectii cinematografice in care ia 'joaca' un rol principal.

Pentru acest proiect vom colabora cu Muzeul Horniman din Londra, Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, Complexul Muzeal Astra din Sibiu si Muzeul Bucovinei din Suceava. Partenerul nostru, asociatia La Blouse Roumaine a pornit ca o comunitate ce s-a format spontan pe Facebook pe 7 noiembrie 2012. La Blouse Roumaine isi propune sa promoveze ia traditionala, simbol autentic al culturii romanesti, si sa o readuca in prim-plan, propunand-o drept brand de tara al Romaniei.

Ultima saptamana in care mai poate fi vizitata expozitia 'Henwood Library – Din dragoste de carte si de arte'

Galeria Galateca gazduieste pana pe 16 iunie expozitia artistului britanic Simon Henwood, insa dupa aceasta data o selectie din lucrarile si cartile expuse vor ramane in colectia permanenta a galeriei, putand fi vizionate in gallery-shop-ul NeoGalateca.

citeste mai mult
Personalitate de factura enciclopedica, Simon a inceput inca din anii '80 s-a creeze nenumarate picturi, desene, a scris si ilustrat carti pentru copii, a regizat videoclipuri, a fost director de creatie pentru mai multe proiecte muzicale si cinematografice. In ultimul an s-a concentrat pe un alt proiect de suflet, editura ce ii poarta numele, in care publica carti blibliofile in colaborare cu mai multi artisti pe care ii admira si de care a fost inspirat, printre care ii mentionam pe fotograful american Robert Frank, artistul Henry Jones si ilustratorul si scriitorul Eduard Gorey. Alte colaborari interesante mai includ albumul inedit: 'Smile Hitler – Propaganda and Idolatry', albumul dedicat turneului Rihannei 'Last Girl on Earth' si colaborarea cu Kanye West 'Glow in the Dark'.

Expozitia de la Galateca reuneste o selectie din toate domeniile creative in care Simon s-a desfasurat, avand in centru picturile sale in guasa ce ii reprezinta pe cei cinci tineri rebeli. Personajele sunt pictate 'asa cum sunt ele, asa cum aleg ele sa pozeze; nu exista constiinta de sine, ci doar o transpunere bruta a eului lor interior' dupa cum marturiseste artistul legat de seria 'Adolescenti' ce cuprinde peste 150 de tablouri.

Titluri precum 'Edward Gorey in Color', 'There For the Grace of God' sau 'Black Sun' – volume-omagiu adus artistilor, in mare parte in editie limitata, proiecte inspirate de propriile fotografii sau lucrari in ulei sau goasa expuse in lumea intreaga, pot fi gasite, rasfoite si colectionate la gallery-shop-ul NeoGalateca in premiera in Romania.

Simon Henwood. Simon Henwood s-a nascut in Portsmouth, Anglia in 1965. Traieste si lucreaza la Londra. A expus in ultimii 25 de ani in galerii de renume precum MOMA (NYC), UCLA Hammer Museum (LA) si mai recent intr-o dubla expozitie impreuna cu Francis Bacon la Galerie Sophie Scheidecker (Paris).

Hierogamie - un regal al simturilor la Galateca

Parfumieri, poezie, muzica si... inspiratie – asa a debutat luna mai la Galateca. Galeria a avut placerea de a fi partener al acestui inedit moment, celebrarea celor 5 ani de pasiune si frumos semnati Createur 5 D'Emotions. O ecuatie simpla: parfum + poezie + muzica = emotie.

citeste mai mult
Evenimentul s-a bucurat de prezenta a cinci parfumieri renumiti care au povestit despre esente, retete secrete si pasiune. Andy Tauer, Neela Vermeire, Vero Kern, Sebastian Fishenich si Tobias Mueksch sau Laboratorio Olfattive sunt celebrele nasuri ce ne-au rasfatat simturile. Aromele rafinate, ce spun povesti, poezii inedite ce ne-au rascolit, o muzica nascuta dintr-un spirit liber, o armonie a simturilor perfecta, irepetabila sunt doar cateva dintre surprizele cu care Alexandra Paven, artizanul de frumos din spatele brandului a intampinat invitatii.

Povestea fiecarui parfumier s-a nascut din pasiune. Andy Tauer ne propune parfumuri iesite din comun, create din dragostea pentru arome. Neela Vermeiere aduce esente intense indiene ce spun istoria pamantului natal, dar sunt si incarcate senzorial cu amintiri. Vero Kern cucereste prin puritatea si autenticitatea parfumurilor sale. Laboratorio Olfattivo este un work-shop artistic, ce decodeaza fiecare aroma la nivelul de arta. Bineinteles ca nu putea lipsi si abordarea clasica a acestui univers prin viziunea lui Sebastian Fischernick si a lui Tobias Mueksch. Hierogamie....

Romanian Design Week la Galateca

Pentru ca sustinem designul romanesc si, cu precadere tinerii designeri romani, Galateca s-a implicat in luna mai intr-un eveniment dedicat designului romanesc. Astfel, Galeria Galateca, in calitate de locatie partenera Romanian Design Week a gazduit un eveniment deosebit, intr-o atmosfera relaxata cu invitati speciali si fascinante marci ale momentului.

citeste mai mult
In cadrul evenimentului 5 o'clock tea, aflat la a doua editie, publicul a putut admira canapeaua vintage unicat "Vino sub aripa mea" marca So Lemn, creata de Cristina Curelea si tricoul romanesc de la Murmur, din colectia capsula realizata pentru Galateca de Andreea Badala.

Invitatii au avut ocazia sa se delecteze si cu produsele de design aflate in Gallery Shop-ul NeoGalateca si sa admire expozitia "Henwood Library – Din dragoste de carte si de arte" a artistului britanic Simon Henwood gazduita de Galateca.

Parteneri ai evenimentului: Radio Guerrilla, Bernschutz & Co.

Muuto – design nordic inovator

Boluri si farfurii abstracte contopite intr-o ingenioasa vaza. Vase «strivite» cu grija dupa riguroase reguli arhitecturale. Forme simple, functionale, arhetipale sau moderne. Sisteme de depozitare ce sfideaza gravitatea. Astfel poate fi definita marca Muuto. Linii minimaliste, materiale de cea mai buna calitate si functionalitate. Fiecare piesa spune o poveste despre traditii, materiale si tehnici de manufacturare. In viziunea Muuto totul trebuie sa inceapa cu o persoana, astfel echipa de designeri este atent aleasa dintre cei mai talentati tineri ce pot aduce ceva nou, original, o alta perspectiva.

citeste mai mult
Muuto este un brand scandinav tanar fondat in 2006 de Peter Bonnen si Kristian Byrge ce isi doreste sa readuca prestigiul si o noua perspectiva designului scandinav, cum inspirat sugereaza si numele. Designul Muuto este usor de recunoscut tocmai datorita simplitatii. Fie ca este vorba de lampi, accesorii sau mobila, designerii Muuto creeaza piese a caror frumusete sta in puritatea si minimalismul liniilor.

Closely Separated, Crushed Mhy sau Kibisi Hang Around sunt tot atatea exemple de idei de design revolutionar. In cei 7 ani de existenta Muuto a castigat numeroase premii de design cu piese ce fac parte acum din colectiile permanente ale Centrului de Design Danez.

Cand este vorba de mobilier, Muuto cucereste prin versatilitate. Rafturile Stack sfideaza gravitatea prin ingeniosul sistem de cleme ce solidarizeaza cuburile indiferent de modul in care le organizezi, clasic sau la intamplare. O alta piesa icon pentru Muuto este Otto 100, un sistem ingenios, dedicat «nomazilor» moderni si care se transforma foarte usor, atunci cand nu-l folosesti pentru carti, haine, reviste, intr-o piesa decorativa foarte atractiva.

Muuto, mai mult decat un stil, este o filozofie inradacinata in traditia scandinava, imbogatita de viziunile moderne ale unora dintre cei mai renumiti tineri designeri nordici. Acum poti vedea noua colectie Muuto la NeoGalateca.