NOUTATI DIN LUMEA ARTEI DE LA GALATECA

Design contemporan ceh: Brilliant by Design

Incepand cu 10 septembrie, Galateca gazduieste in premiera in Romania expozitia de design contemporan ceh de sticla si portelan, "Brilliant by Design", prezentata anterior la Gent, Stockholm, Moscova, Budapesta, Bratislava si Frankfurt.
Realizata in colaborare cu Centrul Ceh, manifestarea aduce in fata privitorului obiecte de design contemporan ce spun povestea unei frumoase traditii recunoscute in intreaga lume incepand cu secolul al XVIII-lea.

Designerii contemporani František Vízner (Bomma Hi-Tech Crystal), Jiří Pelcl (Crystalex CZ), Martin Fait (Crystalite Bohemia), Martin Žampach, Matej Chabera si René Roubiček (Moser, una din cele mai vechi si mai cunoscute fabrici de sticla), Arik Levy (Verreum), Rony Plesl (Ajeto), Zdeněk Lhotský (Mold Melted Glass Studio), Jiří Pelcl (Portelan ceh Dubí), Jiří Laštovička, Viktor Chalepa si Daniel Piršč (Studio Piršč) vor prezenta o selectie de obiecte reprezentative pentru arta prelucrarii sticlei si ceramicii din Cehia.

Vernisajul expozitiei "Brilliant by Design" are loc pe 10 septembrie, orele 18:00, la Galateca in prezenta HE Ambasador al Republicii Cehe in Romania, domnul PhDr. Jiří Šitler, directorului Centrului Ceh Bucuresti, René Kubášek si curatorului expozitiei, Petr Nový.

Realizata in viziunea lui Petr Nový, principalul curator al Muzeului de Sticla si Bijuterie din Jablonec nad Nisou, expozitia "Brilliant by design" este o radiografie a ultimilor 100 de ani, ce pune accent pe continuitatea cultivarii acestei arte, pe modele – icon, al caror design ramane la fel de actual. Fiecare obiect de design contemporan este astfel plasat in contextul evolutiei productiei de sticla si ceramica din Cehia.

Despre acest proces de fabricatie, despre designul contemporan, dar si traditia ceha in domeniul sticlei si a portelanului, vin sa vorbeasca curatorul expozitiei Petr Nový si Martin Žampach, unul din designerii expusi, a doua zi dupa vernisaj, joi, 11 septembrie, la ora 18:00, la Galeria Galateca. In contrapartida, despre designul identitar romanesc va vorbi artistul vizual Catalin Nastasoiu, creatorul brandului RONATIV. Manifestarea marcheaza inceputul colaborarii dintre Galateca si Centru Ceh si prima expozitie internationala de design de obiect gazduita in galeria de arta contemporana si design.

Maiastra isi incepe calatoria europeana

Galeria Galateca a fost invitata de catre Institutele Culturale Romane din Berlin si Londra sa itinereze expozitia "Maiastra - Povestea nespusa a iei" in cadrul unor Festivaluri de Cultura Romana in Berna si Dublin. In Berna, in locatia Yehudi Menuhin Forum, expozitia are loc intre 11-13 septembrie, iar in Dublin la Europe House, intre 14 - 24 octombrie. In ambele locatii, alaturi de expozitia "Maiastra- Povestea nespusa a iei" - initiata si conceputa de Galateca prin expozitia din 2013 si continuarea acesteia din 2014 - vor avea loc concerte de muzica clasica sau muzica experimentala, spectacole de teatru, proiectii de filme artistice si documentare, lecturi si reprezentatii literare. Prin anvergura sa, festivalul organizat de Institutul Cultural Roman reprezinta o premiera in colaborarea romano-elvetiana pe plan cultural.

Expozitia "Maiastra – Povestea nespusa a iei" aduce in centrul atentiei IA ca simbol identitar si obiect de arta. IA era considerata un vesmant ritualic, sacru, ce insotea femeia pe tot parcursul vietii. Ca orice vesmant traditional, IA constituie o secventa a memoriei colective iar purtarea ei, o manifestare spirituala ce strabate timpul si prin care se poate redescoperi istoria mitica a unui neam. Expozitia va prezenta o selectie de ii de patrimoniu sub forma unei instalatii de arta, alaturi de faimoasele fotografii de arhiva ale Altetei Sale Regale, Regina Maria a Romaniei in vesmant traditional romanesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelica din colectia britanicei Beryl de Zoete si fragmente din texte antropologice si etnografice de referinta ce vor dezvalui semnificatia semnelor cusute pe ii.

Expozitia itineranta "Maiastra – Povestea nespusa a iei" este un proiect colaborativ al galeriei GALATECA in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Muzeul Horniman din Londra. "Maiastra – Povestea nespusa a iei" si "IA. Poarta spre infinit" fac parte dintr-un concept expozitional de recuperare identitara initiat de galeria GALATECA si inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.

Expozitia va fi completata de opere de arta influentate de motivele si semnele de pe ii, 'IA Gheparda' a artistului Aurel Tar si 'Anemona' de Vlad Tenu, alaturi de mai multe obiecte de design contemporan NeoGalateca inspirate din cultura traditionala romana, precum Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Murmur, Iutta, FurgaMurga si de o parada a iilor pe strazile Bernei.

Vernisajul expozitiei are loc joi, 11 septembrie, orele 19.00 la Yehudi Menuhin Forum, iar pe data de 12 si 13 septembrie (inclusiv) expozitia poate fi vizitata intre orele 11.00 si 18.00.

Proiectul reprezinta prima etapa din calatoria europeana a iei, un drum ce isi doreste sa aduca in fata privitorului traditia poporului roman si totodata sa deschida un dialog intercultural, semnele si simbolurile ce spun povestea femeii romance regasindu-se in diferite culturi.

linkuri utile:
http://www.icr.ro/berlin/zilele-culturii-romane-la-berna/expozitia-maiastra-povestea-nespusa-a-iei.html
http://www.icr.ro/bucuresti/evenimente/zilele-culturii-romane-la-berna-in-elvetia.html
https://www.facebook.com/rumanischekulturtagebern
http://www.menuhinforum.ch
http://ec.europa.eu/ireland/about_us/index_en.htm
https://www.facebook.com/maiastra10?hc_location=timeline

Transformations: primul proiect de colaborare internationala al galeriei Galateca

Expozitia de pictura si fotografie "Transformations", initiata si organizata de Asociatia Funnel Contemporary Art se va desfasura in perioada 9 septembrie – 1 octombrie 2014 la Galeria Heritage House din Belgrad, Serbia, urmand ca in noiembrie sa ajunga la Bucuresti. Galeria Galateca este partener in cadrul acestui proiect. "Transformations" este un concept artistic ce analizeaza o tema actuala: agresiunea prezenta in mass – media ce devine un factor constant al vietii contemporane. Agresiunea stimuleaza creativitatea, progresul, dar totodata paralizeaza simturile generand astfel o noua agresiune. La randul ei tranformarea este tot o reactie de supravietuire cu orice pret, in ciuda faptului ca umanismul, o calitate definitorie a fiintei umane, a incetat sa existe.

"Transformations", o continuare a colaborarii dintre artistul sarb Pedrag Popara si pictorul italian Roberto Coda Zabetta, isi propune sa implice activ scenele artistice europene din vest si est. Manifestarea isi doreste sa promoveze arta contemporana si sa educe publicul. Artistii implicati in aceasta editie sunt Roberto Coda Zabetta (Italia), Giancarlo Ceraudo (Italia), Alessio Maximilian Schroder (Italia), Kenneth Blom (Norvegia), Bogdan Vladuta (Romania) si artistii sarbi Predrag Popara, Vuk Vučković si Mate Djordjević.

Predrag Popara si Roberto Coda Zabetta sunt membri fondatori ai Asociatiei Funnel Contemporary Art, o platforma ce are drept scop incurajarea schimbului de experienta intre artisti din diferite tari in domeniul artei contemporane.

Galeria de arta contemporana si design Galateca este partenera in acest proiect ce se adreseaza tinerilor artisti europeni, incurajand schimbul de idei si experiente.

Valeriu Mladin: o cronica a societatii politice de astazi

Valeriu Mladin este un artist vizual roman multidisciplinar a carui tusa inconfundabila transpare indiferent ca este vorba de desen, pictura, sculptura, fotografie, video, obiect, instalatie sau performance. Cea mai recenta expozitie a sa, "Political Bestiary", prezentata la Galateca intr-o noua viziune curatoriala de catre doamna Ana Maria Altmann, aduce in prim plan statutul omului politic actual inteles ca un anti-zoon politikon. Intr-un an dominat de politic, cele zece desene in carbune cu accente profund ironice incita la reflectie si la dialog.

"Abordand unitar si original idei conceptuale stravechi si foarte fecunde din punct de vedere estetic, dezvoltate in variate contexte socio-culturale si plasandu-se intr-un registru acronic si apartinic dar cu inflexiuni explicit critice si dubitative, seria de lucrari "Political Bestiary" propune vectori de reflectie si de dialog despre statutul omului politic actual inteles ca un anti-zoon politikon – o fiinta politica pervertita. Tema este tratata concomitent si in cheie autocritica si autoironica, pornind de la rationamentul ca, fatalmente, clasa oamenilor politici alesi reprezinta, grosso modo, chintesenta insasi a societatii, cu toate tarele ei morale, reale sau presupuse" afirma Valeriu Mladin.

Desenul este mediul care ii ofera lui Valeriu Mladin posibilitati nelimitate de a crea individual si confortabil, un univers plastic si tematic al carui limbaj are forta de a dainui dincolo de epoci istorice.

In seria celor zece lucrari monumentale expuse sub titlul "Political Bestiary", autorul reuseste, cu o maiestrie demna de marii clasici ai artei desenului, sa dezvaluie intr-un registru artistic si tehnic exhaustiv, valentele complexe ale liniei si hasurii. Impactul cu tematica propusa, cu veridicitatea si cu farmecul fizionomiilor, ridica acest proiect in sfera perena a universalitatii.(Ana-Maria Altmann) Proiectul, reprezinta prima colaborare a galeriei cu doamna Ana Maria Altmann, care si-a solidificat activitatea profesionala de istoric de arta si curator in doua mari muzee ale Austriei: Albertina si Belvedere

Nascut in 1958, la Lipova, absolvent al Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu", Cluj-Napoca, promotia 1982, Valeriu Mladin este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si Lector universitar la catedra de Foto-Video si Procesare Computerizata a Imaginii din cadrul Universitatii Nationale de Arte Bucuresti. Artistul traieste si lucreaza in Bucuresti.Lucrarile lui se regasesc in muzee si colectii private din Romania si din lume (Colectia de Arta a Parlamentului European de la Bruxelles). Interviu Valeriu Mladin

Picks from the world

Designing the Twentieth Century: Life and Work of Abram Games – LONDON – JEWISH MUSEUM
8 septembrie 2014 – 4 ianuarie 2015

17-20 September 2014
Earls Court London

London Design Festival
13 – 21 septembrie 2014

Croatian Design Week
4 – 30 septembrie

"100 Years of Swiss Design" at the Museum für Gestaltung, Zürich, Switzerland
26 septembrie 2014 – 8 februarie 2015