Pentru o juxtapunere a modei contemporane cu vestimentatia si stilul de viata al secolelor XVII si XIX, galeria Galateca a organizat, in perioada 16 Martie – 31 Martie expozitia “Beautiful Yesterday”, in oglinda cu “The Rest Is Tomorrow”.
Piese din anii ’20, ’30, ’40 si ’50 au putut fi admirate, probate si cumparate in gallery shop-ul Neogalateca, aducand un omagiu frumusetii de altadata, tesaturilor pretioase si accesoriilor care pun in valoare feminitatea.
Evenimentul a atras un public entuziast si dispus sa intre in conventia Probeaza si Pozeaza. Doamne elegante si gentlemen au probat palarii dintre cele mai spectaculoase, au ales rochii din anii ’30 si ’40 si au socializat cu alti vizitatori ai celor doua expozitii.
Piesele au facut parte din colectiile Oanei Cretu, Cristinei Deutsch, Ralucai Alexandru si Iuliei Gorneanu. Daca o parte din obiecte au fost achizitionate sau probate, au existat si o serie de piese de muzeu care au putut fi doar privite. In ciuda insistentelor, colectionarele nu s-au despartit de cele mai valoroase dintre palariile identificate cu greu in licitatii internationale sau cumparate de la mari colectionari din Europa. Pasiunea lor pentru palariile de alta data le evidentiaza la toate evenimentele la care aleg sa participe invesmantate in piese de colectie, extrem de valoroase. “Le port pentru ca atunci cand ma plictisesc prea tare de mine si de lumea mea, ele imi dau sansa sa ma gandesc la femeile de altadata si la lumea lor. Si le iubesc pentru ca sunt inutile dar atat de rafinate, zadarnice dar atat de fermecatoare, uitate, dar atat de actuale” ne povesteste Iulia Gorneanu.
Scurt istoric... pentru a va introduce in atmosfera Beautiful Yesterday
In anii '20 marile nume in moda vor fi Jean Patou si Coco Chanel, aceasta din urma lansand in 1913 creatii novatoare din jerse, material considerat inferior şi folosit pana atunci doar pentru lenjerie.
In anii 30, femei ca Elsa Schiaparelli si Madeleine Vionnet au revolutionat atat moda cat si standardele de frumusete. Daca Schiaparelli, sub influenta artei lui Dali si Paul Poiret etala creatii fabuloase, cu detalii si accesorii extravagante puse sub semnul suprarealismului, Vionnet, inspirata de balerina Isadora Duncan, aducea prin creatiile sale un rafinament subtil, marcat de minimalism, gratie si lejeritate. Printre clientele sale celebre s-au numarat Marlene Dietrich si Katharine Hepburn. Tot ele au fost si cele care au impus moda pantalonilor feminini, fiind modelul predilect urmat de tinerele femei.
In anii 50, eleganta era pusa mai presus de orice. Se investea in moda iar starletele hollywoodiene erau cele care o dictau: Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Elizabeth Taylor. Pe cat de frumoase pe atat de diferite ca tipologie feminina. A fost perioada corsetelor de influenta victoriana create de Marcel Rochas, a taliei de viespe, a fustelor trei sferturi marca Dior, a machiajul ce aduce in prim plan "ochii de caprioara", obtinuti cu mult tus si rimel. Stilistii l-au impus drept „accesoriu” obligatoriu iar dive precum Audrey Hepburn, Ingrid Bergman, Brigitte Bardot l-au strecurat definitiv in inima femeilor si a barbatilor, deopotriva. A fost epoca in care Jacqueline Kennedy revolutiona lumea palariilor, lansand practic un model inconfundabil de palariuta rotunda, tip toca.