NOUTATI DIN LUMEA ARTEI DE LA GALATECA

The Rest Is Tomorrow

GALATECA a adus in Bucuresti, in perioada 27 februarie – 31 martie, expozitia The Rest Is Tomorrow, prezentata in cadrul London Fashion Week.

La expozitia de design vestimentar si accesorii au participat sase designeri romani - Doina Levintza, Irina Schrotter, Andreea Badala, Lucian Broscatean, Dinu Bodiciu si Carla Szabo.

citeste mai mult
Initiata de Galateca si Institutul Cultural Roman, expozitia a primit premiul II, la sectiunea “Emerging Talent Award 2013” in cadrul International Fashion Showcase - London Fashion Week 2013.

La cateva zile dupa succesul din Londra, expozitia a fost montata la Bucuresti intr-o scenografie semnata de arhitectul Kim Attila.

Pe durata vernisarii “The Rest is Tomorrow” GALATECA a pregatit o serie de evenimente care au pus accentul pe interactiunea publicului cu moda romaneasca. Evenimentul a fost completat de lansarea gallery shop-ului asociat galeriei, denumit NEOGALATECA.

Ne-au onorat cu prezenta la vernisaj: Andreea Badala, Carla Szabo, Doina Levintza, Grigore Lese, Liviu Mihaiu, Alexandra Paven, Marian Palie, Ovidiu Buta, Dan Mircea Cipariu, Mireille Radoi si multe alte personalitati ale lumii culturale.

Beautiful Yesterday

Pentru o juxtapunere a modei contemporane cu vestimentatia si stilul de viata al secolelor XVII si XIX, galeria Galateca a organizat, in perioada 16 Martie – 31 Martie expozitia “Beautiful Yesterday”, in oglinda cu “The Rest Is Tomorrow”.

citeste mai mult
Piese din anii ’20, ’30, ’40 si ’50 au putut fi admirate, probate si cumparate in gallery shop-ul Neogalateca, aducand un omagiu frumusetii de altadata, tesaturilor pretioase si accesoriilor care pun in valoare feminitatea.

Evenimentul a atras un public entuziast si dispus sa intre in conventia Probeaza si Pozeaza. Doamne elegante si gentlemen au probat palarii dintre cele mai spectaculoase, au ales rochii din anii ’30 si ’40 si au socializat cu alti vizitatori ai celor doua expozitii.

Piesele au facut parte din colectiile Oanei Cretu, Cristinei Deutsch, Ralucai Alexandru si Iuliei Gorneanu. Daca o parte din obiecte au fost achizitionate sau probate, au existat si o serie de piese de muzeu care au putut fi doar privite. In ciuda insistentelor, colectionarele nu s-au despartit de cele mai valoroase dintre palariile identificate cu greu in licitatii internationale sau cumparate de la mari colectionari din Europa. Pasiunea lor pentru palariile de alta data le evidentiaza la toate evenimentele la care aleg sa participe invesmantate in piese de colectie, extrem de valoroase. “Le port pentru ca atunci cand ma plictisesc prea tare de mine si de lumea mea, ele imi dau sansa sa ma gandesc la femeile de altadata si la lumea lor. Si le iubesc pentru ca sunt inutile dar atat de rafinate, zadarnice dar atat de fermecatoare, uitate, dar atat de actuale” ne povesteste Iulia Gorneanu.

Scurt istoric... pentru a va introduce in atmosfera Beautiful Yesterday



In anii '20 marile nume in moda vor fi Jean Patou si Coco Chanel, aceasta din urma lansand in 1913 creatii novatoare din jerse, material considerat inferior şi folosit pana atunci doar pentru lenjerie.

In anii 30, femei ca Elsa Schiaparelli si Madeleine Vionnet au revolutionat atat moda cat si standardele de frumusete. Daca Schiaparelli, sub influenta artei lui Dali si Paul Poiret etala creatii fabuloase, cu detalii si accesorii extravagante puse sub semnul suprarealismului, Vionnet, inspirata de balerina Isadora Duncan, aducea prin creatiile sale un rafinament subtil, marcat de minimalism, gratie si lejeritate. Printre clientele sale celebre s-au numarat Marlene Dietrich si Katharine Hepburn. Tot ele au fost si cele care au impus moda pantalonilor feminini, fiind modelul predilect urmat de tinerele femei.

In anii 50, eleganta era pusa mai presus de orice. Se investea in moda iar starletele hollywoodiene erau cele care o dictau: Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Elizabeth Taylor. Pe cat de frumoase pe atat de diferite ca tipologie feminina. A fost perioada corsetelor de influenta victoriana create de Marcel Rochas, a taliei de viespe, a fustelor trei sferturi marca Dior, a machiajul ce aduce in prim plan "ochii de caprioara", obtinuti cu mult tus si rimel. Stilistii l-au impus drept „accesoriu” obligatoriu iar dive precum Audrey Hepburn, Ingrid Bergman, Brigitte Bardot l-au strecurat definitiv in inima femeilor si a barbatilor, deopotriva. A fost epoca in care Jacqueline Kennedy revolutiona lumea palariilor, lansand practic un model inconfundabil de palariuta rotunda, tip toca.

Lansare NEOGALATECA

GALATECA, prima galerie de arta aplicata din Bucuresti, a lansat la finele lunii februarie gallery shop-ul NEOGALATECA. Magazinul prezinta design de obiect si accesorii pentru casa, fashion, papetarie, carte, obiecte de arta, ilustratii si grafica cuprinsa in mape de autor.

Incadrandu-se intr-o piata extrem de efervescenta si ofertanta, NEOGALATECA isi propune sa devina cel mai dinamic gallery shop, prin selectia deosebita de obiecte si frecventa mare de improspatare a portofoliului.

Selectia de branduri si obiecte a fost realizata pe criterii de inovatie, calitate a design-ului si relevanta pentru stilul galeriei, astfel ca la NEOGALATECA se vor regasi si obiecte de 30 RON, dar si piese de peste 500 EUR, un fenomen specific spatiilor de tipul gallery shop.

Proiectul NEOGALATECA reuneste deopotriva branduri internationale din zona home&deco si companii producatoare de accesorii fashion sau obiecte de design precum: Muuto, Pols Potten, Seletti, ToyWatch, cat si o serie de designeri locali care s-au aratat incantati sa faca parte din acest proiect: Andreea Badala (Murmur), Carla Szabo, Lucian Broscatean, Miki Puran (Maracuja), Cosmina Nicolescu (Fandacsia), Agnes Keszeg sau Ciprian Vrabie.

citeste mai mult
NEOGALATECA este integrat in spatiul cultural GALATECA, accesul realizandu-se prin galerie, in intentia de a populariza consumul de arta aplicata si design de obiect.

Arta @ NEOGALATECA

Unul dintre autorii care s-au alaturat proiectului NEOGALATECA este artistul plastic Mircea Nechita, cu preocupari si activitate in domeniul gravurii, graficii de sevalet, graficii de carte si cartii bibliofile, picturii de sevalet si murale, sticlei gravate manual, ceramicii si metalului gravate sau pictate, sculpturii si chiar designului de interior.

Nascut in zona Maramuresului, absolvent al Universitatii de Arta Bucuresti, Mircea Nechita si-a urmarit tenace si smerit vocatia artistica, anuntandu-se inca din timpul studiilor ca un iscusit povestitor in imagini al universului rural, hatru, animist, genuin senzual.

De remarcat ramane faptul ca artistul nu cauta sa para altceva decat este, nu-si renega originile si nu i se pare desueta abordarea nostalgica a unui paradis pierdut.

Fiecare lucrare semnata Mircea Nechita se aseaza de la sine sub zodia sinceritatii si a dorintei de comunicare, nemijlocita decat de datele limbajului plastic pe care artistul obisnuieste sa-l foloseasca.

citeste mai mult

De la forme sferice, pana la peisaje in care sunt surprinse momente ale zilei sau imaginea lunii, lucrarile graficianului sunt incarcate de poezie si redau pregnant trairile, amintirile si dorurile sale.

Lucrarile artistului pot fi achizitionate in gallery shop-ul NEOGALATECA.

Seletti

Gallery shop-ul NEOGALTECA a devenit gazda mai multor branduri remarcabile de design de obiect, printre care si italienii de la Seletti.

Editori de design in cel mai pur stil Italian, Seletti sunt recunoscuti pentru portelanurile creative, in varianta clasica si in versiunea bone china, mai rezistent si mai mat. S-au facut remarcati cu ani in urma la targul de design de la Milano, pentru colectia de portelanuri inspirate din forma ambalajelor de pet si conserve, dar si pentru colectia de castele si cladiri celebre din istoria Italiei, “compuse” din canute, platouri, tavi si pahare alaturate ingenios.

Tot la Milano au atras atentia presei de specialitate prin colectia de dulapuri, console, mese si scaune tip Alice in tara minunilor, din metal si MDF lacuit, cu buline colorate si imprimeuri alb/negru. Preferati ai revistelor internationale de home&deco, Seletti sunt deseori intalniti in pictorialele si rubricile de shopping ale celor mai pretentiosi editori.

citeste mai mult
In piata de design se apreciaza creativitatea si calitatea executiei, dar si capacitatea de a realiza astfel de produse la un pret potrivit cu asteptarile iubitorilor de home&deco. Astfel, Seletti face parte din categoria brand-urilor accesibile, care exceleaza la capitolul functiune, nu doar forma. Obiectele Seletti sunt practice si rezistente pe cat sunt de estetice, fapt care a ajutat la impunerea brandului la nivel international. O selectie atenta din portofoliul lor va asteapta la NEOGALATECA. In plus, se apropie si targul de design de la Milano, de unde ne vom intoarce cu noi propuneri de la unul dintre brand-urile noastre preferate!